dimarts, 15 de març del 2016

Sortida als Vilars i al monestir de Poblet

Divendres passat, els de cinquè vam marxar d'excursió tot just arribar a l'escola.
La primera parada va ser a Arbeca, als Vilars, que són un conjunt de restes iberes. La veritat és que ens vam endur una bona sorpresa. Crec que no ens esperàvem veure tot allò. La fortalesa dels Vilars es pot imaginar prou bé gràcies a les restes que hi ha i a les explicacions de les nostres guies.
Vam descobrir els sistemes de defensa que utilitzaven, força avançats per ser que es va construir al segle VII a.C.: portes d'entrada esbiaixades per evitar l'atac directe; un fossar ample, ple d'aigua en moviment per evitar l'estancament; un camp frisó únic (un munt de pedres escantellades col·locades per entorpir l'accés a la fortalesa tant per a la infanteria com per a la cavalleria); diverses línies de muralla; portes amb obertura cap a endins... En resum, tot un conjunt d'estratègies per evitar al màxim l'entrada a la fortalesa.

Després d'esmorzar als Vilars i córrer una estona vam marxar cap a Poblet, on vam dinar. Del monestir de Poblet ens va quedar clar que els monjos que hi viuen el senten com a casa seva i que els altres membres del monestir són la seva família. Són monjos de l'orde cistercenc, que es fonamenta en l'ora et labora. Vam fer un tomb per alguna de les sales del monestir: la cuina antiga, la biblioteca, el claustre, la sala capitular, l'església (on hi ha tombes de reis i reines), el dormitori... Tot seguit teniu un recull de fotos del dia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada